szemescirok
Növénytermesztés

Mi fán terem a szemescirok?

A szemescirok sok ember számára semmit nem mond, pedig egy igen hasznos, és többféle felhasználásbeli lehetőséggel kecsegtető növényről van szó. Általában a cirokot takarmányként hasznosítják a mezőgazdaságban, azonban Ázsia és Afrika trópusi területein főként élelmiszerként használják: https://www.isterra-seeds.com/szemescirok. Ez a kukoricához hasonlatos – a fehérjetartalma picit magasabb, a zsírtartalma pedig kicsit alacsonyabb – növényt az iparban is számos módon hasznosítják, így most ezeket vizsgáljuk meg picit tüzetesebben.

szemescirok

Ipari felhasználás

A sörkedvelőknek azonnal következzék egy jó hír: a kukorica helyett ugyanis gyakran a cirkot választják a sör- és maláta, valamint az alkoholiparban. Azonban ennél régebbi felhasználási módjai is ismeretesek, a 2. világháborúban pl. a viaszos fajtájának magvából vonták ki a keményítőt, hogy helyettesíthessék vele a tápióka pudingot. Az ipari felhasználásának az egyik legfontosabb területe ezek alapján a keményítő, glükóz, szirup, gluténtakarmányok, olaj és más olyan produktum, amelyek a kukoricának a nedves őrlésekor keletkeznek. Amikor takarmányozásról van szó, a cukorcirkot – a teljes növényt – feldarabolják, majd dehidratálják, leőrlik, végül pelletálják. A ciroknak a lisztjét általában ragasztókhoz szokták alkalmazni.

Cirok-cukor

Azokon a térségekben, ahol a cukornád vagy a cukorrépa nem terem meg, a cirkot szokták a különféle szirupok és melaszok készítéséhez alkalmazni. Azonban a cukoripar még nem igazán kapott rá a cirokból készült termékre, mivel a cukor előállítása még így is drágább belőle, mint cukorrépából és cukornádból. Amint a cirok eléri a megfelelő fázist, a szárakat rögtön be kell takarítani, hogy a szukróz tartalom ne csökkenjen (mivel átalakul dextrózzá, valamint levulózzá). A 4-5 hónapon keresztül termesztett cirok hozama ráadásul nyilvánvalóan kisebb lesz, mint a 8-14 hónapig termesztett cukornádé.

Napjainkban még nem jutottunk el arra a szintre, hogy a cirok kiváltson emberi fogyasztás szempontjából értékes gabonanövényeket, és valószínűleg nem is erre hivatott. Azonban, ha türelmesen kutakodunk tovább – és a technika tovább fejlődik ilyen léptékben -, előbb utóbb biztosan megtaláljuk azt a felhasználási módozatot a ciroknál, amely után teljesen másképp fogunk vélekedni erről a növényről.v