Gasztronómia

Nem mindegy, milyen evőeszközzel eszel

Ahány étterem, annyiféle kanál és villa. Az egyik bisztróban letisztul és modern késsel vághatjuk a steaket, míg egy előkelő magyaros fine dining étteremben díszes kanállal kanalazzuk az újházi tyúkhuslevest. Valójában nem is véletlen, hogy annyiféle eszcájg van a piacon. Mintájukban, kialakításukban és gyakran még színükben is különböznek. Ennek mi az oka? Természetesen nem a kávéskanálról fogod megkülönböztetni a kedvenc kávézódat a többi 100-tól a városban. De ebben is van szerepe. Egy jól kinéző kiskanál ugyanolyan fontos, mint hogy a presszó kávét nem 3 deciliteres pohárban szolgálják fel. Ha a kiskanál, amivel elkevered a kávédban a cukrot olcsó hatást kelt, az bizony el fog venni az élményből.

evőeszköz

Ez a szempont valakinek sokat nyom a latba, míg másoknak kevésbé számít. De azért biztosan te is nagyot néznél, ha vajazókést kapnál a pizzád mellé egy olasz étteremben, ugye? Az evőeszköz dilemma igenis okozhat fejtörést egy étteremben. Ha nem is pont az, hogy milyen alakú és mélységű legyen a leveseskanál, az biztosan, hogy honnan érdemes beszerezni. Az evőeszközök olyanok egy étteremben, mint az irodában az A4-es papír: nagyon gyorsan elfogynak. Elveszik a mosogatóban, de olyat is hallottam már, hogy egy tulajdonosnak két étterme is volt és az egyikbe mindig kevesebb kanál került vissza, mint a másikba. Folyton összecserélték. Ezért jó, ha sok evőeszköz áll rendelkezésre, mert soha nem lehet tudni.